„Něco takovýho chce pořádný kus umanutosti“

6. 10. 2015 14:08:18
Přesně tohle mi řekl můj dávný přednášející předmětu PR v rámci studia MBA, když jsem mu včera oznámila, že jsem napsala knihu, kterou si sama vydávám.

Chtěla jsem poradit s knižním marketingem. Bohužel se mu jeho agentura nevěnuje. Nevadí, o tom jsem mluvit nechtěla.

Napsala jsem knihu! Je to tak. Čas uzrál. Příběh, který si sepsání zaslouží, se našel. Je to má prvotina a vydávám si ji sama. Je to neskutečná zkouška trpělivosti, výdrže a sebeovládání. A o to se chci právě podělit.
Vždycky jsem ráda psala. Onehdy jsem četla, že autor má dvě možnosti. Buď musí psát tak výjimečně, aby to chtěl každý číst, i když je to o ničem. Nebo musí žít tak neotřele, aby měl o čem psát. Vím, že s tímhle citátem se opakuji, omlouvám se, ale je to geniální.
Zplodit čtivý text, který čtenáři hltají je dar. Je spousta skvěle píšících jedinců, jejichž texty jsou češtinářskou lahůdkou, ale po druhém odstavci nudí. Být dobrý autor je koktejl o mnoha přísadách, kdy vynechat pouze jedinou, znamená nezdar. Tisíce lidí chce psát a publikovat. Rozlišit mezi grafomany a těmi, kteří mají skutečně co sdělit a umí to sdělit, je oříšek. Na začátku musíte počítat s tím, že vůbec nikoho nezajímáte a nikdo s vámi nechce ztrácet čas. Kromě kvalitního materiálu musíte mít ještě kliku. A velkou!

Na kurzu tvůrčího psaní u paní Haliny Pawlowské jsem vyřkla větu: „Když si něco vezmu do hlavy, tak to někdy třeba není hned, ale nakonec to udělám.“ Usmála se a nejspíš si myslela své. O deset měsíců později jsem jí už odesílala pozvánku na křest.

Nechci rozebírat to, jak těžké je napsat knihu, která by měla mít vše co má mít: funkční příběh, dobře postavené zápletky, věrohodné dialogy, dobře vybudované charaktery postav, kompozici, tempo textu, vyjadřovací způsob, autorskou perspektivu a další a další. Vše musí do sebe časově i věcně zapadat. Text musí mít vývoj ušetřený zbytečného balastu, a to vše bez ohledu na vaše momentální rozpoložení.
Autor musí na papír vykrvácet, jít na dřeň problému, být uvěřitelný. Bez obnažení vlastního nitra, které chtě nechtě vykrádáte, ať už píšete nebo nepíšete o sobě, se to neobejde.
Když už přemůžete prokrastinaci a náhlé záchvěvy přesvědčení, že vše, co doposud vzniklo, nestojí za nic, ještě není vyhráno. Prosedíte hodiny u pc. Nikdo pro to nemá pochopení. Bolí vás záda i oči, ale touha vybojovat svou malou bitvu je silná. Když vydržíte, brzy je kniha na světě.

A co dál? Už možná to by vydalo na samostatné literární dílko.
Víte, že dokud budou lidi hodnoceni lidmi, nikdy to nebude objektivní a proto se rozhodnete vynechat oslovování nakladatelství. I kdyby někdo někde o můj rukopis ve stozích dalších zakopl a z nouze ho popadl cestou na záchod, protože u „toho“ musí číst, nic to neznamená. To neznamená, že bych se nějak slušně vtěsnala do edičního plánu, že by se propagaci mé knihy někdo věnoval a že by z toho byl ve finále nějaký zisk. Nejvtipnější jsou různé weby, které vám – začínajícím autorům chtějí pomoct. Z etického hlediska nejmenuji. Nevěřte tomu. Je to banda vychytralých rádoby odborníků, kteří se na podobných důvěřivcích živí. To, co zvládnete sami, udělají za vás a pokud by projekt měl úspěch, mají tučnou provizi. Jdeme dál.
Oslovíte desítky, stovky firem a institucí s žádostí o pomoc nebo sponzorský dar. Peníze vám nedá nikdo, ale jednu firmu ze sta zaujmete a ta vás pošoupne. To za to stojí. Zpravidla říkám, že v mém případě je to asi tak: Napíšu dvacet mailů, na sedmnáct nikdo neodpoví, další dvě odpovědi jsou slušné „ne“ a jeden jediný něco slíbí. Ovšem to je celé. Potom se slehne zem.
Obrňte se obrovskou trpělivostí jak při jednání s korektory, tak při jednání s grafiky, tiskárnou, velkodistributory, reklamní agenturou, která vyrábí propagační materiál na křest a dalšími. Buďte nesmírně vytrvalí, co se týče médií, zkoušejte různé kanály kudy dát o sobě vědět. Je to velký boj.
Pokud už tohle všechno ustojíte, a získání nějakého ISBN A EAN je to nejjednodušší, připravte se na reakce lidí. Co na tom, že za knihu a vše s ní spojené vysolíte nekřesťanské peníze, které se při troše štěstí maximálně vrátí. Všichni si budou myslet, jak na tom vyděláte. To je tutovka.

Takže pokud toužíte napsat knihu, kterou si někdo koupí, zvažte jestli máte povahu tygra v beránčím rouše, jinak vás to umoří, utrápí a usouží v jednom. Já se loučím, konec pauzy a jdu zase bojovat...

Psaní zdar!

Autor: Klára Bártová | úterý 6.10.2015 14:08 | karma článku: 14.68 | přečteno: 2925x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 422 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 106 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1795

Jsem máma malé holčičky. Občas mám co říct a hodně často chci něco říct. Nemám problém být otevřená. Je to má forma terapie...víc sem nevmáčknu, takže:

Ing. Klara Bartova, MBA

www.facebook.com/Mandarinky
www.zenazenam.cz
www.facebook.com/Rok.Patrika

www.facebook.com/kouc.klarabartova

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...